Veel te lang bericht, ik waarschuw jullie alvast!!
Blijf op de hoogte en volg Marieke
09 December 2007 | Australië, Perth
Goed… Week 8 ging over ‘Children’ en hadden we David Goodwin, een voorganger en hulpverlener voor kids; komt uit Nieuw Zeeland, maar werkt nu in Sydney, Australie.
Dat deze man jaren ervaring had, dat was al snel duidelijk! Vele verhalen uit de praktijk en had zelfs een handboek uitgebracht over het counsellen van kids!
Het was een erg drukke week; we startten ’s ochtends al om 7.20u om te bidden voor onze outreach en de financiën. En dan gewoon het normale programma…
Klein detail: op woensdag moest ik nog even een teek verwijderen uit mijn bovenbeen… Was zeker in mijn kleren gekropen na ons campingtochtje…
Op vrijdag moesten we ons werkboek inleveren, op zaterdag ons journaal en uiterlijk zondag ons boekverslag. Op zaterdag had ik ’s ochtends weer auto’s wassen, om geld te verzamelen voor onze outreach… We hebben 300 dollar verdiend! Daarna had ik corvee de hele middag en ’s avonds een verjaardag. De hele zaterdag dus niet aan mijn huiswerk kunnen werken. Stresssss! Maar alles is goed gekomen gelukkig!
Week 9 ging over ‘Misbruik’… heftig onderwerp dus. Zoveel soorten misbruik (emotional/physical/sexual/verbal/domestic/neglect etc. etc.). Veel start in de kindertijd, dus daar ging het vooral over…
En op vrijdag moesten we een ‘echte’ counselling session doen!
Het enige wat we wisten was haar naam en verder moesten we erachter komen waarom ze voor hulpverlening was gekomen en actief naar haar luisteren. Ondertussen werden we beoordeeld; niet met een cijfer maar gewoon bemoedigd en werd er gekeken of we de hulpverleningstechnieken een beetje onder de knie hadden. Was wel heel leuk om te doen!
Dat was de lesweek…
Woensdagavond 5 december hebben we met alle Dutchies van de basis Sinterklaas gevierd. Helemaal leuk! Kruidnootjes, stroopwafels, appeltaart en chocola en een cd met Sinterklaasliedjes was allemaal aanwezig. En we hadden onze cadeautjes met surprise en gedicht!
Heb bodyspray gekregen, voor het geval ik me niet kan wassen tijdens de outreach! Zeer veel lol gehad!!
Dan heb ik nog wel een vrij interessant verhaal over de donderdag evangelisatie avond.
Na aankomst in Fremantle vertrokken Kristen en ik de stad in, op zoek naar mensen die wel wat bemoediging konden gebruiken… We zagen een oudere vrouw, van afkomst Aboriginal, op een bankje zitten. ’t Grootste gedeelte van haar gebit was verdwenen, was enorm mager en zag er gewoon niet heel gezond uit. Ze was heel vriendelijk en vertelde dat ze op haar zus aan het wachten was, die in het café aan het vechten was. Al snel kwam haar zus eraan, met twee dochters en haar man… Compleet met drankfles en zeer veel boosheid. Ze kwam naar ons toe en ik kreeg een volle hijs! Serieus joh! Ik had een gloeiende wang for quite a while! Ze daagde me uit om met haar te vechten, maar dat leek mij wat minder verstandig… Toen trapte ze midden op de straat haar man in elkaar en toen vonden wij het tijd om maar op te stappen. Dat schattige oudere vrouwtje, probeerde ons te beschermen en vond dat we er maar gauw tussenuit moesten piepen, nu haar zus even niet op ons lette. Aan de overkant van de straat zijn we toen voor deze familie gaan bidden. En even later kwam de politie, die gelukkig met wijsheid de familie tegemoet kwam.
Het is namelijk zo dat Aboriginals hier, door de hele maatschappij uitgekotst worden… En ook de politie heeft hier zo zijn aandeel in. Dat dit een familie was met heel wat problemen, dat was wel duidelijk en ik voel echt bewogenheid voor hen. Racisme is echt iets waar ik slecht tegen kan…
De rest van de avond nog wat korte gesprekjes gehad, maar dit was wel de ‘klapper’ van de week! ;-)
Goed, weer verder met de rest van de week…
Gisteren Megacities Training Day gehad, was erg goed! Heb hierdoor meer zin in Jakarta gekregen.
Het is zo’n goede opzet waar we aan meewerken, echt super. Het is zeg maar de bedoeling dat 12 maanden lang YWAM een grote stad ‘adopteert’ en daar de kerken bemoedigt en aanmoedigt om verantwoordelijkheid te nemen voor het veranderen van de stad (en van daaruit het land) en in de gemeenschap helpt waar ze kunnen (bijv. het helpen van de weduwen en wezen).
Nu is het zo dat we aan alle kerken (alle denominaties) vragen om een bepaalde sloppenwijk te ‘adopteren’ en daar aan de gang te gaan en samen met de kerken kijken we een jaar lang wat er nodig is in die gemeenschap, geven de teams les enz. En als we dan na een jaar weg gaan, dan kunnen de kerken ermee doorgaan en zo kunnen steden en landen veranderen!! Wij mogen dus startten in januari, met teams uit o.a. Hawaii en Holland (!) en in april komt er dan weer een nieuwe lichting…
Voor meer info, kijk op: www.megacities.org.au
En gisteren ben ik met Stephanie en Kristy weer naar het strand geweest om de zonsondergang te bekijken en gewoon effe van de basis af te zijn. Het was heerlijk! Eindelijk heb ik weer een weekend gevoel, het is zo druk geweest. Vandaag heb ik dus uitgeslapen en nu is het tijd om te starten met mijn researchproject…
Nog even over de outreach… Ik wil iedereen heel hartelijk bedanken voor de gebeden en ook voor de giften die ik ontvangen heb! Mochten er nog mensen zijn die hun steentje bij willen dragen in deze zendingstocht; mijn rekeningnummer is 39.93.22.019 t.n.v. M.M. van der Leeden. Thanks!
Ik heb niet echt nieuws over Centraal Azie, ik denk dat dit volgende week komt… Wat heel super is, is dat ik een Sinterklaas-pakketje heb gehad van mijn familie (compleet met pepernoten, marsepein, Calve pindakaas en Aquafresh tandpasta!) en een pakketje van familie Mulder met een lekkere fleece trui , dropjes en een chocoladeletter! Enorm bedankt hiervoor!!
Bedankt ook voor de e-mailtjes, omdat ik het grof druk heb ben ik niet altijd even snel met reageren, maar weet in ieder geval dat ik ze heel erg waardeer!
Dag allemaal!!
09 December 2007 - 10:17
Danielle:
He Mariek,
Wat heb je in die twee weken weer een hoop beleefd maar die klap was wel heftig zeker. En dan moeten ze jouw weer precies hebben. Gelukkig kun je wel omgaan met agressie he!
Enne leuk dat je daar helemaal in Australie toch nog het sinterklaasgevoel hebt beleefd. Geniet van je weekend en van de warmte want hier blijft het alleen maar regenen.
Groetjes, Danielle -
09 December 2007 - 11:14
Marleen:
Ha meissie
Super om weer te lezen. Kan me voorstellen dat je hebt genoten van het Sinterklaaspakket!
Succes met alles -
10 December 2007 - 10:24
Diane:
Hey marieke,
Wat een belevenissen, petje af hoor...'t zal wel relaxed zijn als je straks op outreach bent. Las een paar dagen geleden een collum van Floortje Dressing over waar je heen gaat en het vervoer..hihi24 uur wachten op een trein...kun je heel wat boeken lezen en evangeliseren op station..ze kunne toch nergens heen:)
Veel liefs en een dikke knuffel
Diane
10 December 2007 - 10:50
REJJ:
Hé Rieksie,
wat een belevenissen weer!!Zo'n pakketje moet idd heerlijk geweest zijn! Wat goed dat je toch wat ervaring heb met agressie...je heb ze vast even gefixeerd of niet?;-)
Nou meis succes weer hé, we houwe het aamel bij hor!
grtz, dwarsstr.5 -
10 December 2007 - 13:10
Wen:
Hey meid,
Zo zeg dat valt niet mee...een zelfverdedigingscursus had misschien wel van pas gekomen?!
Nou meid, succes en veel zegen met alles!
Het gaat je goed!
Liefs wen