Vandaag is... anders!
Blijf op de hoogte en volg Marieke
28 April 2009 | Burundi, Bujumbura
Momenteel wonen we namelijk met z’n vieren in dit huis; Danielle, Isaiah en Samantha en ik, dus ben niet veel alleen.
Danielle geeft nog een paar weken les aan de twee oudste kinderen van Astrid en Travis en dan gaat ze terug naar The States. Ze heeft dan totaal 9 maanden in Afrika gewoond. Duidelijk is dat ze door een andere fase heen gaat dan ik. Ik begin net mijn leventje op te bouwen hier, terwijl zij veel over ‘thuis in Amerika’ praat en over haar vliegticket (ze heeft nog 700 euro nodig om thuis te komen).
Isaiah en Samantha zijn even de stad in, bezig met de registratie van hun organisatie hier in Burundi. Ze komen zelf uit The States, maar willen hier gaan wonen om zich te richten op de kwetsbare kids hier in Burundi en hopen in de binnenlanden een weeshuis op te richten. Ze hadden onbetrouwbare huisvesting (guesthouse, veel dronken mensen en prostituees liepen er rond) en daar wij hier wat kamers over hebben, waren ze van harte welkom…
Maar goed, vandaag is dus anders….
Vanmorgen heeft Travis me hier opgehaald en zijn we naar het nieuwe huis van de Withrow’s gegaan. Daar heb ik heerlijk even kunnen interneppen; wat korte mailtjes geschreven en MSN’en met mijn moedertje en Jorien (al gep**pt vandaag?).
Van mijn lieve moeder heb ik een pakketje gekregen vorige week, waar ik zeer blij van werd! Zoals velen weten, gaat een groot gedeelte van mijn liefde door de maag, daarom een pakketje met veel lekkers, zoals Calvé Pindakaas (met gele dop!), droppies van de markt, vacuümverpakte kaas van Den Besten, m’n lievelingschocola van de ALDI, pure hagelslag, vitaminepillen, maar ook tampons (even ter info: ze kosten hier 11 euro per 16!!) en m’n Nederlandse Bijbel (lees m’n Engelse hier, maar ’n Nederlandse is ook wel fijn).
Vanmorgen dus gestart met een lekkere witte boterham met pindakaas (da’s anders).
Toen mijn witte was gecheckt die ik gisteravond had binnen gehaald, toen het ging regenen. Daar het nog niet droog was, had ik het over de bank gemikt en tot mijn grote schrik hadden al mijn witte shirtjes geelbruine vlekken! Grrrr… De bruine banken, kussens bekleed met een stofje uit jaren ’80 hadden daar voor gezorgd. En bedankt... kan ik straks weer een handwasje draaien en dan maar hopen dat het er uit gaat, want we hebben hier geen HEMA of V&D! Dan zou ik naar de markt moeten en tussen alle tweedehands kleren zoeken naar een leuk shirtje… Misschien loop ik dan in een shirtje die jij ooit gedoneerd hebt aan de arme landen! :-) (da’s anders).
In plaats van Kirundi studeren, ben ik op bezoek geweest bij een zendeling die na een aantal jaar hier te hebben gewoond, terug gaat naar The States en daarom z’n halve huisraad verkoopt. Ik heb ‘r een Tefal pannetje op de kop getikt en wat boeken, meer niet…. want ik vond dat ie een beetje teveel geld vroeg voor tweedehands spullen. Ik moet wel wat spulletjes bij elkaar gaan zoeken, want uiteindelijk heb ik toch een ‘uitzet’ nodig voor mijn nieuwe huisje. Die is overigens nog niet klaar; de huiseigenaar had geen geld meer om het af te maken. Ik heb de beste man nog 2 weken extra de tijd gegeven, als het dan nog niet klaar is, dan word ik nijdig. (da’s anders).
Zoals ik al schreef, normaal gesproken studeer ik Kirundi ’s ochtends. Richard, onze security guard, helpt me hier bij. ’t Gaat zeer voorspoedig en ik vind het erg leuk. Ik leer elke dag nieuwe woorden en daarmee kan ik al kleine zinnetjes maken, zoals: ’ Yesu n’Umukiza wanje’ (Jesus is my Savior) en ‘Abana bafise umunezero mu mitima yabo’ (The children have joy in their hearts). (da’s anders).
Zojuist heb ik een heerlijke lunch naar binnen gewerkt. Tomatensoep en twee witte boterhammen met jonge kaas uit Nederland. Ik had de kaas nog niet opengemaakt, omdat ik ’t op een speciaal moment wilde eten. Ik vond vanmiddag ‘speciaal’ genoeg… :-) Mijn lunch had compleet kunnen zijn met melk uit Nederland, maar helaas dat zit er niet in! Maar goed, ik tel mijn zegeningen en kom erachter dat het onbegonnen werk is (da’s soms anders).
Zometeen spring ik achterop ’n motor, die me naar de Nederlandse Ambassade brengt. Ik ga daar de uitnodiging halen voor Koninginnedag. Terwijl jullie om 9.00u het Wilhelmus zingen bij het gemeentehuis en daarna heerlijk langs alle kleedjes slenteren waar kids hun spulletjes verkopen, ga ik morgenavond een feestje voor onze Bea vieren bij de Nederlandse Ambassade in Burundi(jaja, da’s anders).
Echt wel balen, dat ik niet effe voor een dagje naar Nederland kan, want ik geniet altijd van Queensday! Mocht je die dag je fototoestel bij je hebben, zou je dan wat lollige foto’s kunnen schieten en deze op willen sturen of mee willen geven aan Astrid? Ik wil namelijk een wand vol ORANJE foto’s hebben in mijn huisje! (da's anders).
Meegeven aan Astrid kan op 7 mei; ze hoopt dan op de bidstond te zijn bij Gijs en Diana. Ze is voor twee weken in Nederland, om naar de Heaven on Earth conferentie te gaan in Zwolle, fondsen te werven en allerlei andere zaken te regelen.
Mijn adres hier is: SoZo Ministries Africa, Marieke van der Leeden, PO Box 4912 Ngagara, Bujumbura BURUNDI. Als je een pakketje wilt sturen, wees dan niet te precies met het opschrijven wat de inhoud van het pakketje is. Ik moest zo’n 25 euro aan belasting betalen op het postkantoor, vanwege de kaas en de chocola, omdat dit hier zo schreeuwend duur is… (da’s Afrika).
Goed, dit was het laatste nieuws vanuit Bujumbura. Ik heb helaas geen internet meer thuis, dus lees de mailtjes in een koffiehuis of als ik op bezoek ga bij de Withrow’s.
Blessings hiervandaan (da’s nie anders)!
28 April 2009 - 14:42
Jorien:
Ben blij dat merendeel(iedereen) van de mensen mij niet kent, zusje...tsssof ik al gep**pt heb. schaam je.
Hoe heet dat trouwens in Kirundi?!
xxx -
28 April 2009 - 15:03
Marieke:
Haha! Leuk grappie, he Jorien uit Emmeloord... :-)
Ik heb dat woord nog niet geleerd in Kirundi, dat laat ik je nog wel weten!
Wat ik nog was vergeten te schrijven, is dat je kunt me goedkoop bellen: 0900-0584 (15 cpm) en dan 0025778800138#
Doeiiii!
28 April 2009 - 17:55
Esther:
Hihi Nou... ik moet zeggen dat ik echt wel weer genoten heb hoor van je verhaal :D (das ook niet anders ;))
En je foto's zijn ook echt grappig!!
Genietse!!! -
28 April 2009 - 20:44
Bart:
Hey Marieke,
je ziet er goed uit, leuk om te horen dat je je nog steeds vermaakt! Gods zegen -
29 April 2009 - 11:40
Jonne:
Haha... lekker he, die Calve pindakaas met gele dop :-) Die moet ik hier ook missen.
Roos had een pakketje met hagelslag enzo met m'n ma meegegeven, maar was die pindakaas vergeten ;-)
Het raakte me wat je schreef over koninginnedag. Er zijn zoveel kleine dingen die je mist, maar dat merk je pas als je niet meer in Nederland woont...
Ik vind dat je er zo goed uitziet op de foto's!
Nou, houd je taai!
Ik ben ook in Rwanda geweest -
08 Oktober 2009 - 17:49
Melissa:
ik ken je niet
maar leuk dat je bij sozo minestries zit!
ik ken astrid heel erg goed
ik ben van plan om in 2011 te komen:D
gosblessyou!